Jadłospis

JADŁOSPIS 31.03.2025 r. – 11.04.2025 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

31.03.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi,

Pieczywo słonecznikowe z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Wędlina wieprzowa, papryka czerwona, ogórek kiszony, roszponka, jabłko,

Herbata owocowa,

II śniadanie – kiwi

Kcal 234

Zupa kalafiorowa z ryżem

(wywar drobiowo – wieprzowy, kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, ryż),

Makaron penne z polewą jogurtowo – truskawkową

(mąka pszenna, jajka, biały ser, mleko),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 305

Wek z masłem

(mąka pszenna, mleko)

Żółty ser,

Pomidor z szczypiorkiem,

Herbata z cytryną

Kcal 194

Wtorek

01.04.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi,

Wek z masłem

(mąka pszenna, mleko),

Ogórek zielony, papryka żółta, sałata masłowa, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – pomarańcza

Kcal 248

Zupa ogórkowa z zacierką

(wywar wieprzowy, kiszony ogórek, marchewka, cebula, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jajka),

Ziemniaki z koperkiem,

Potrawka z filetu drobiowego z zielonym groszkiem i marchewką (mąka pszenna),

Surówka z czerwonej kapusty,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 332 

Drożdżówka z serem,

Banan,

Herbata z cytryną

Kcal 170

Środa

02.04.2025 r.

Pieczywo mieszane z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Parówka z szynki, keczup, pomidor ze szczypiorkiem, mix sałat, jabłko,

kakao (mleko, kakao)

II śniadanie – banan

Kcal 262

Zupa krem brukselkowa z groszkiem ptysiowym

(wywar drobiowo-wieprzowy, brukselka, cebula, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna),

Racuszki drożdżowe z jabłkami posypane cukrem pudrem (mąka pszenna, jajka, mleko),

Jogurt, Kompot wieloowocowy (wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 342

Bułka kajzerka z masłem,

Twarożek z awokado,

Ogórek kiszony,

Herbata owocowa

Kcal 175

Czwartek

03.04.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi,

Wek z masłem i dżemem wiśniowym

(mąka pszenna, mleko),

marchewka w słupki, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – mandarynka

Kcal 246

Krupnik niezabielany

(wywar drobiowo-wieprzowy, marchewka, pietruszka, cebula, seler, natka pietruszki, kasza jęczmienna),

Łazanki z mięsem wieprzowym i białą kapustą

(mięso wieprzowe, kapusta biała, jajka, mąka pszenna, cebula, koperek),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 314

Kisiel truskawkowy,

Ciasteczko zbożowe

Kcal 184

Piątek

04.04.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą manną,

Pieczywo żytnie z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Żółty ser, papryka czerwona, ogórek zielony,  mix sałat, jabłko,

Herbata owocowa,

II śniadanie – banan

Kcal 241

Zupa pomidorowa z zacierką

(wywar drobiowo-wieprzowy, koncentrat pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jajka),

Ziemniaki ze szczypiorkiem,

Sznycelek z ryby,

(ryba miruna, bułka tarta, jajka),

Surówka z marchewki z chrzanem,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 316

Wek z masłem,

Jajko na twardo,

Pomidor ze szczypiorkiem

Herbata z cytryną

Kcal 175

Poniedziałek

07.04.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą jaglaną,

Pieczywo mieszane z masłem (mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Wędlina drobiowa, papryka kolorowa, ogórek zielony, sałata masłowa, jabłko

II śniadanie – mandarynka

Kcal 251

Żurek z kiełbasą, jajkiem i chlebem

(wywar drobiowo-wieprzowy, kiełbasa zwyczajna, cebula, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka żytnia, mąka pszenna, jajka),

Pierogi z truskawkami, masłem i cukrem

(mąka pszenna, jajka, mleko),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 392

Bułka grahamka z masłem,

Pasta serowa z makrelą w sosie pomidorowym,

Ogórek kiszony,

Herbata owocowa

Kcal 154

Wtorek

08.04.2025 r.

Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą,

Wek z masłem

(mleko, mąka pszenna),

Wek z masłem, dżem truskawkowy, marchewka w słupki, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – banan

Kcal 242

Rosół z makaronem

(wywar drobiowo-wołowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki),

Ziemniaki z koperkiem,

Udko pieczone w ziołach prowansalskich,

Surówka z selera i marchewki,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 358

Babka marmurkowa,

Mandarynka,

Soczek owocowy

Kcal 194

Środa

09.04.2025 r.

Pieczywo słonecznikowe z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik),

Wędlina wieprzowa, rzodkiewka, papryka żółta, roszponka, jabłko,

Kawa zbożowa

(mleko, jęczmień, żyto) II śniadanie – pomarańcza

Kcal 245

Zupa krem z soczewicy czerwonej z grzanką

(wywar drobiowo-wieprzowy, zielony groszek, marchewka, pietruszka, seler, śmietana, natka pietruszki, por, mąka pszenna),

Ryż na mleku z jabłkami, cukrem i cynamonem,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 338

Wek z masłem,

Sałatka jarzynowa,

Pomidor ze szczypiorkiem,

Herbata z cytryną

Kcal 198

Czwartek

10.04.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami owsianymi,

wek z masłem i miodem

(mleko, mąka pszenna),

marchewka w słupki, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – mandarynka

Kcal 234

Zupa z żółtej fasolki szparagowej z makaronem

(wywar drobiowo-wieprzowy, por, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, kasza manna),

Ziemniaki z koperkiem

Karminadle (mięso wieprzowe-karkówka, bułka tarta, jajka, zielony groszek, marchewka, cebula),

Mizeria (ogórek zielony, śmietana),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 372

Maślanka z brzoskwiniami,

Paluch kukurydziany

Kcal 156

Piątek

11.04.2025 r.

Zupa mleczna z zacierką,

Pieczywo żytnie z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

mozzarella, pomidor, ogórek zielony, świeża bazylia, jabłko, herbata owocowa,

II śniadanie – gruszka

Kcal 234

Zupa cukiniowa z ryżem

(wywar drobiowo-wieprzowy, cukinia, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, ryż),

Ziemniaki ze szczypiorkiem,

Ryba po grecku

(ryba miruna, koncentrat pomidorowy, cebula, marchewka, seler, pietruszka, por),

Ogórek kiszony,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 356

Jogurt owocowy,

Podpłomyk,

pomarańcza

Kcal 177

 Jadłospis może ulegać modyfikacjom. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Pogrubiona czcionka oznacza alergię na dany produkt. W przerwach między posiłkami dzieciom podawana jest niegazowana woda mineralna. W jadłospisie wyróżniono produkty powodujące alergię. Alergeny zgodnie z rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.