Jadłospis

 

JADŁOSPIS 24.11.2025 r. – 05.12.2025 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

24.11.2025 r.

Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą,

Pieczywo mieszane z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Wędlina drobiowa, rzodkiew biała, oliwki czarne, pomidor, jabłko,

Herbata owocowa,

II śniadanie – mus owocowy, chrupek kukurydziany

Kcal 234

Żurek z kiełbasą, jajkiem i chlebem

(wywar drobiowo-wieprzowy, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka żytnia, czosnek, jajko, mąka pszenna),

Makaron z białym serem i sosem truskawkowym,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 362 g 450

Pieczywo graham z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, mąka graham, mleko),

Twarożek z suszonymi pomidorami,

Ogórek kiszony,

Herbata z cytryną

Kcal 184

Wtorek

25.11.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi,

Wek z masłem

(mleko, mąka pszenna),

Ogórek zielony, banan,

herbata owocowa

II śniadanie – mandarynka

Kcal 241

Zupa brokułowa z makaronem

(wywar drobiowo – wieprzowy, brokuł, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, mąka pszenna),

Ryż,

Danie meksykańskie z filetem drobiowym

(fasolka, kukurydza, papryka, pomidory, filet drobiowy),

Ogórek kiszony,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 412 g 460

Szarlotka,

Herbata z cytryną

Kcal 173

Środa

26.11.2025 r.

Pieczywo z błonnikiem z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Ser mozzarella, kiełbasa krakowska, pomidor, papryka żółta, mix sałat, gruszka, kakao (mleko, kakao)

II śniadanie – banan

Kcal 227

Barszcz czerwony z ziemniakami

(wywar drobiowo – wieprzowy, buraki, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, śmietana),

Knedle ze śliwkami, masłem i cukrem

(mąka pszenna, jajka, mąka ziemniaczana, ziemniaki, mleko, śliwka),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 375 g 420

Pieczywo mieszane z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Pasta z szynki ze szczypiorkiem,

rzodkiewka,

Herbata z cytryną

Kcal 170

Czwartek

27.11.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi i suszoną morelą,

Wek z masłem (mąka pszenna, mleko),

dżem wiśniowy,

kalarepa, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – kaki

Kcal 234

Zupa krem dyniowa z groszkiem ptysiowym

(wywar wieprzowo-drobiowy, dynia, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, śmietana, jajka),

Kasza kuskus,

Pulpet wieprzowy w sosie pomidorowym

(szynka, jajka, mleko, cebula, pomidory, mąka pszenna),

Sałatka szwedzka,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 371 g 440

Kisiel truskawkowy,

Ciasteczko zbożowe,

Kiwi

Kcal 172

Piątek

28.11.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą jaglaną,

Pieczywo słonecznikowe z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, mleko),

Pasta z awokado i jajka, papryka żółta, ogórek zielony, kiełki rzodkiewki, gruszka,

Kawa zbożowa (mleko, jęczmień, żyto)

II śniadanie – gruszka

Kcal 232

Zupa ogórkowa z ryżem (wywar drobiowo-wieprzowy, ryż, ogórek kiszony, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki),

Ziemniaki z koperkiem,

Ryba pieczona,

Duszona marchewka z groszkiem

(mąka pszenna),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 372 g 440

Wek z masłem,

Powidło śliwkowe,

Banan,

Herbata z cytryną

Kcal 189

Poniedziałek

01.12.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi,

Pieczywo mieszane z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Żółty ser, ogórek kiszony, pomidor, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – kiwi

Kcal 242

Krupnik

(wywar drobiowo – wieprzowy, kasza jęczmienna, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, śmietana),

Pierogi z białym serem, masłem i cukrem,

(mąka pszenna, jajka, biały ser, mleko),

Surówka z marchewki i jabłka,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 385 g 420

Pieczywo z błonnikiem i masłem,

Wędlina wieprzowa,

Papryka żółta,

Herbata z cytryną

Kcal 176

Wtorek

02.12.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi

Wek z masłem

(mleko, mąka pszenna),

pomidor, gruszka,

herbata owocowa

II śniadanie – mandarynka

Kcal 242

Zupa pomidorowa z ryżem

(wywar drobiowo-wieprzowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, ryż, pomidory),

Makaron łazanki z kapustą i mięsem

(mięso wieprzowe, mąka pszenna, kapusta, cebula, marchewka),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 398 g 420

Koktajl z maślanki z malinami,

Wafel ryżowy,

banan

Kcal 174

Środa

03.12.2025 r.

Pieczywo pszenno-żytnie z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Wędlina drobiowa, ogórek świeży, papryka czerwona, roszponka, gruszka,

Kakao

(mleko, kakao)

II śniadanie – banan

Kcal 228

Zupa krem z czerwonej soczewicy z groszkiem ptysiowym

(wywar drobiowo – wieprzowy, soczewica, por, marchewka, pietruszka, seler, cebula, mleko, mąka pszenna, jajka),

Ryż na mleku z jogurtem i truskawkami,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 373 g 420

Wek z masłem,

pasta z sera, rzodkiewki i szczypiorku,

ogórek kiszony,

herbata z cytryną

Kcal 185

Czwartek

04.12.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi i żurawiną,

wek z masłem, dżem truskawkowy, marchewka w słupki,

jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – gruszka

Kcal 228

Zupa pieczarkowa z zacierką

(wywar drobiowo – wieprzowy, pieczarki, marchewka, pietruszka, seler, śmietana, natka pietruszki, por, mąka pszenna, jajka),

Ziemniaki z koperkiem, nuggetsy

(filet drobiowy, jajka, bułka tarta, mąka pszenna),

Surówka Colesław,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 381 g 410

Drożdżówka ze śliwką,

Mandarynka,

Herbata z cytryną

Kcal 175

Piątek

05.12.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą manną,

Pieczywo żytnie z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Hummus z białej fasoli, wędlina, kalarepa, pomidor, rukola, banan, Herbata owocowa,

II śniadanie – pomarańcza

Kcal 232

Zupa jarzynowa z makaronem

(wywar drobiowo – wieprzowy, fasolka szparagowa, por, marchewka, pietruszka, seler, natka pietruszki, mąka pszenna),

Ryż z kukurydzą i zielonym groszkiem,

Klopsik rybny w sosie chrzanowym

(ryba z miruny, jajka, bułka tarta, mąka pszenna, mleko, chrzan),

Mini marchewka z masłem,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 375 g 420

Twarożek straciatella

(twarożek, gorzka czekolada 70%),

Chrupek kukurydziany,

Soczek owocowy

Kcal 186

Jadłospis może ulegać modyfikacjom. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Pogrubiona czcionka oznacza alergię na dany produkt. W przerwach między posiłkami dzieciom podawana jest niegazowana woda mineralna. W jadłospisie wyróżniono produkty powodujące alergię. Alergeny zgodnie z rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.

JADŁOSPIS 10.11.2025 r. – 21.11.2025 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

10.11.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,

Pieczywo pszenno- żytnie z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Wędlina wieprzowa, kalarepa, oliwki zielone, pomidor,

Herbata owocowa,

II śniadanie – suszona morela, chrupek kukurydziany

Kcal 216

Zupa pomidorowa z ryżem

(wywar drobiowo-wieprzowy, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, przecier pomidorowy, ryż),

Pierogi z truskawkami z masłem i cukrem

(mąka pszenna, jajka, mleko),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 389

Jogurt owocowy,

Jabłko/banan

Herbatniki szkolne

Kcal 156

Wtorek

11.11.2025 r.

 

 Narodowe Święto Niepodległości

 

Środa

12.11.2025 r.

Pieczywo słonecznikowe z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, mleko),

Żółty ser, ogórek kiszony, papryka czerwona, rukola, gruszka

Kakao (mleko, kakao)

II śniadanie – pomarańcza

Kcal 226

Krupnik

(wywar drobiowo-wieprzowy, por, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, kasza jęczmienna),

Racuchy z bitą śmietaną i brzoskwiniami

(mąka pszenna, jajka, mleko, drożdże),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 395

Pieczywo mieszane z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, ziarna zbóż, mleko),

Pasta z szynki,

Pomidor posypany szczypiorkiem,

Herbata z cytryną

Kcal 174

Czwartek

13.11.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami owsianymi i żurawiną,

Wek z masłem (mąka pszenna, mleko),

dżem wiśniowy,

biała rzepa w słupki, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – banan

Kcal 214

Ryż na rosole

(wywar drobiowy, cebula, ryż, marchewka, pietruszka, por, seler, kapusta włoska),

Kluski śląskie

(mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, ziemniaki),

Schab w sosie własnym (mąka pszenna, mleko),

Buraczki na ciepło (mleko),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 421

Smoothie owocowe (marchewka, truskawka, banan, pomarańcza, jabłko),

Babka piaskowa

Kcal 155

Piątek

14.11.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi,

Pieczywo ziarniste z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, ziarna zbóż, mleko),

Humus z cieciorki z suszonymi pomidorami, papryka żółta, pomidor, kiełki rzodkiewki, gruszka,

Herbata owocowa,

II śniadanie – mus owocowy

Kcal 217

Zupa krem Shreka z groszkiem ptysiowym

(wywar drobiowo-wieprzowy, szpinak zielony, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, śmietana, mąka pszenna, jajka),

Ziemniaki z koperkiem,

Ryba w panierce

(ryba miruna, bułka tarta, mąka pszenna, jajka),

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 402

Serek wiejski z truskawkami,

Wafel ryżowy,

Herbata z cytryną

Kcal 168

Poniedziałek

17.11.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą manną,

Pieczywo z błonnikiem z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Wędlina drobiowa, ogórek kiszony, papryka czerwona, jabłko,

Herbata owocowa,

II śniadanie – kiwi

Kcal 213

Zupa koperkowa z zacierką

(wywar drobiowo – wieprzowy, koperek, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, śmietana, mąka pszenna, jajka),

Pierogi leniwe z masłem i cukrem,

(mąka pszenna, jajka, biały ser, ziemniaki),

Surówka z marchewki, pomarańczy, jabłka i granatu,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 372

Pieczywo mieszane z masłem,

Plasterek żółtego sera,

Pomidor ze szczypiorkiem,

Herbata z cytryną

Kcal 172

Wtorek

18.11.2025 r.

Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą i rodzynką,

Wek z masłem

(mleko, mąka pszenna), miód, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – banan

Kcal 204

Zupa z cukinii z makaronem zoo

(wywar drobiowo-wołowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, mąka pszenna),

Kasza bulgur,

Filet drobiowy w sosie koperkowym

(filet z kurczaka, mąka pszenna),

Surówka z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli, kukurydzy i sosu winegret,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 415

Pieczywo pszenno – żytnie z masłem,

Pasta jajeczna,

Papryka czerwona,

Herbata z cytryną

Kcal 158

Środa

19.11.2025 r.

Pieczywo pszenno-żytnie z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Parówki z szynki, keczup, ogórek świeży, papryka żółta, banan,

Kakao (mleko, kakao)

II śniadanie – mandarynka

Kcal 223

Zupa krem z pomidorów z grzankami

(wywar drobiowo-wieprzowy, pomidory, por, marchewka, pietruszka, seler, cebula, mleko, mąka pszenna),

Ryż na mleku z prażonymi jabłkami,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 364

Bagietka z masłem,

Wędlina wieprzowa,

Mix sałatkowy z serkiem mozzarella i pomidorkami koktajlowymi z oliwą z oliwek,

Herbata z cytryną

Kcal 163

Czwartek

20.11.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,

wek z masłem (mleko, mąka pszenna), dżem truskawkowy, marchewka w słupki, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – kaki

Kcal 211

Zupa grysikowa

(wywar drobiowo – wieprzowy, kasza manna, marchewka, pietruszka, seler, natka pietruszki, por),

Ziemniaki z koperkiem,

sznycelek wieprzowy

(mięso wieprzowe, jajka, bułka tarta, mąka pszenna),

Duszona marchewka z zielonym groszkiem (mąka pszenna),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 422

Pieczywo żytnie z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Humus z czerwonej soczewicy,

Ogórek kiszony,

Herbata z cytryną

Kcal 156

Piątek

21.11.2025 r.

Zupa mleczna z zacierką,

Pieczywo graham z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka graham),

Twarożek z ogórkiem zielonym i szczypiorkiem, kalarepa, pomidor, mandarynka,

Herbata owocowa,

II śniadanie – banan

Kcal 216

Zupa kapuśniak z ziemniakami

(wywar drobiowo – wieprzowy, kapusta biała, por, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, natka pietruszki, mąka pszenna),

Ryż z kurkumą,

Pulpet rybny w sosie pomidorowym

(ryba miruna, mąka pszenna, mleko, jajka),

Surówka z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 408

Chałka  drożdżowa z masłem,

Jogurt owocowy,

Herbata z cytryną

Kcal 173

Jadłospis może ulegać modyfikacjom. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno – parowym. Pogrubiona czcionka oznacza alergię na dany produkt. W przerwach między posiłkami dzieciom podawana jest niegazowana woda mineralna. W jadłospisie wyróżniono produkty powodujące alergię. Alergeny zgodnie z rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.