Jadłospis

JADŁOSPIS 17.03.2025 r. – 28.03.2025 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

17.03.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą manną,

Pieczywo mieszane z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Wędlina wieprzowa, papryka kolorowa, ogórek kiszony, rukola

jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – kiwi

Kcal 218

Zupa pomidorowa z ryżem

(wywar drobiowo – wieprzowy, koncentrat pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, ryż),

Pierogi z białym serem, masłem i cukrem

(mąka pszenna, jajka, biały ser, mleko),

Marchewka z jabłkiem,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 387

Wek z masłem

(mąka pszenna, mleko)

Jajko na twardo,

Pomidor ze szczypiorkiem,

Herbata z cytryną

Kcal 153

Wtorek

18.03.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi,

Wek z masłem

(mąka pszenna, mleko),

Ogórek zielony, papryka czerwona, roszponka, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – mandarynka

Kcal 211

Krupnik niezabielany

(wywar wieprzowy, kasza jęczmienna, marchewka, cebula, pietruszka, seler, por, natka pietruszki),

Spaghetti z sosem Bolognese

(mięso wieprzowe, jajka, mąka pszenna, pomidory, czosnek),

Ogórek kiszony,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 392

Babka piaskowa,

mandarynka,

Herbata z cytryną

Kcal 186

Środa

19.03.2025 r.

Pieczywo graham z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Wędlina drobiowa, zielony ogórek, pomidor ze szczypiorkiem, sałata masłowa, jabłko,

kakao (mleko, kakao)

II śniadanie – banan

Kcal 224

Zupa czosnkowa z grzankami

(wywar drobiowo-wieprzowy, czosnek, cebula, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna),

Naleśniki z brzoskwiniami i bitą śmietaną

(mąka pszenna, jajka, mleko),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier) Kcal 383

Bułka kajzerka,

Żółty ser,

Rzodkiewka,

Herbata owocowa

Kcal 176

Czwartek

20.03.2025 r.

Zupa mleczna z ryżem,

Wek z masłem i dżemem wiśniowym

(mąka pszenna, mleko),

marchewka w słupki, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – pomarańcza

Kcal 184

Zupa jarzynowa z brązowym ryżem

(wywar drobiowo-wieprzowy, marchewka, pietruszka, cebula, seler,  natka pietruszki, zielony groszek, zielona fasolka, śmietana, brązowy ryż),

Kasza jęczmienna (gluten),

pulpet drobiowy w sosie koperkowym

(filet drobiowy, jajka, mąka pszenna, śmietana, koperek),

Surówka z czerwonej kapusty,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 364

Koktajl jogurtowy z jagodami,

Bagietka z masłem

Kcal 196

Piątek

21.03.2025 r.

Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą,

Pieczywo żytnie z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem,

Papryka żółta, ogórek zielony,

mix sałat, jabłko,

herbata owocowa

 

II śniadanie – banan

Kcal 208

Zupa szpinakowa z zacierką

(wywar drobiowo-wieprzowy, szpinak, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jajka),

Ziemniaki ze szczypiorkiem,

Ryba w panierce,

(ryba miruna, bułka tarta, jajka, mąka pszenna),

Surówka z kapusty kiszonej, jabłka i cebuli,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 374

Wek z masłem,

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem,

Ogórek kiszony,

Herbata z cytryną

Kcal 192

Poniedziałek

24.03.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami owsianymi,

Pieczywo mieszane z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Wędlina drobiowa, papryka kolorowa, ogórek zielony, sałata masłowa, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – mandarynka

Kcal 222

Zupa brokułowa z makaronem

(wywar drobiowo-wieprzowy, cebula, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, natka pietruszki, brokuły, mąka pszenna, jajka),

Pierogi ruskie ze smażoną cebulką

(mąka pszenna, jajka, ziemniaki, biały ser, cebula),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 331

Bułka grahamka z masłem,

Pasta z suszonych pomidorów

(twarożek, suszone pomidory),

Pomidor ze szczypiorkiem,

Herbata z cytryną

Kcal 205

Wtorek

25.03.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą jaglaną,

Wek z masłem

(mleko, mąka pszenna),

Ogórek zielony, papryka czerwona, rukola, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – kiwi

Kcal 181

Zupa ziemniaczana

(wywar drobiowo-wieprzowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, ziemniaki, śmietana),

Ryż z kurkumą,

Filet drobiowy w sosie pomidorowym z warzywami

(filet drobiowy, pomidory, cukinia, cebula, marchewka),

Surówka z sałaty masłowej ze śmietaną,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 375

Szarlotka,

Herbata z cytryną

Kcal 235

Środa

26.03.2025 r.

Pieczywo słonecznikowe z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik),

Żółty ser, ogórek kiszony, papryka żółta, roszponka, jabłko,

Kawa zbożowa

(mleko, jęczmień, żyto)

II śniadanie – banan

Kcal 212

Zupa krem z zielonego groszku z grzanką

(wywar drobiowo-wieprzowy, zielony groszek, marchewka, pietruszka, seler, śmietana, natka pietruszki, por, mąka pszenna),

Makaron z białym serem i musem truskawkowym,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 355

Chleb mieszany z masłem,

Wędlina wieprzowa,

rzodkiewka,

Herbata z cytryną

Kcal 186

Czwartek

27.03.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi,

wek z masłem i miodem

(mleko, mąka pszenna),

marchewka w słupki, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – gruszka

Kcal 192

Zupa grysikowa

(wywar drobiowo-wieprzowy, por, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, kasza manna),

Ziemniaki ze szczypiorkiem,

Sznycel wieprzowy

(mięso wieprzowe karkówka, bułka tarta, jajka, mąka pszenna, cebula),

buraczki,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 394

Chałka z masłem,

mandarynka,

Herbata z cytryną

Kcal 195

Piątek

28.03.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi,

Pieczywo żytnie z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, rzodkiewka, ogórek zielony, mix sałat, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – mandarynka

Kcal 185

Zupa pieczarkowa z makaronem

(wywar drobiowo-wieprzowy, pieczarki, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jajka),

Ziemniaki ze szczypiorkiem,

Ryba z pieca

(ryba miruna),

Duszona marchew z groszkiem

(marchew, zielony groszek, mąka pszenna, cebula),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 372

Mus owocowy,

Chrupki kukurydziane

Kcal 176

Jadłospis może ulegać modyfikacjom. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Pogrubiona czcionka oznacza alergię na dany produkt. W przerwach między posiłkami dzieciom podawana jest niegazowana woda mineralna. W jadłospisie wyróżniono produkty powodujące alergię. Alergeny zgodnie z rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.