Jadłospis

JADŁOSPIS 20.01.2025 r. – 31.01.2025 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

20.01.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą manną,

Pieczywo mieszane z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Wędlina wieprzowa, papryka żółta, ogórek kiszony, sałata zielona

jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – mandarynka

Kcal 205

Zupa pomidorowa z ryżem

(wywar drobiowo – wieprzowy, koncentrat pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, ryż, śmietana),

Naleśniki z twarożkiem i musem truskawkowym

(mąka pszenna, jajka, biały ser, truskawki, cukier puder),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 376

Bułka wieloziarnista z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Jajko na twardo,

Pomidor ze szczypiorkiem,

Herbata z cytryną

Kcal 215

Wtorek

21.01.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,

Wek z masłem

(mąka pszenna, mleko),

pomidor, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – banan

Kcal 223

Krupnik

(wywar wieprzowy, kasza jęczmienna, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, śmietana),

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem

(mąka pszenna, jajka, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, czosnek, cebula, pomidory),

Ogórek kiszony,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 364

Chałka z masłem,

Mandarynka,

Herbata z cytryną

Kcal 173

Środa

22.01.2025 r.

Pieczywo żytnie z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Parówki z szynki, keczup, ogórek zielony, roszponka

jabłko,

kawa zbożowa (mleko, jęczmień, żyto)

II śniadanie – pomarańcza

Kcal 241

Żurek z grzanką czosnkową z ziołami

(wywar drobiowo-wieprzowy, mąka żytnia, mąka pszenna, czosnek, cebula, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana),

Pierogi z kapustą okraszone smażoną cebulką

(jajka, mąka tortowa, biała kapusta, cebula),

Kompot wieloowocowe

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 382

Sok z marchewki i jabłka,

Chrupki kukurydziane

Kcal 185

Czwartek

23.01.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi,

Wek z masłem i dżemem truskawkowym

(mąka pszenna, mleko),

marchewka w słupki, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – banan

Kcal 212

Ryż na rosole

(wywar drobiowo-wołowy, marchewka, pietruszka, cebula, seler,  natka pietruszki, ryż),

Ziemniaki z koperkiem,

Potrawka z kurczaka

(udko z kurczaka, mąka pszenna, cebula),

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 389

Sałatka jarzynowa, wek z masłem,

Wędlina wieprzowa,

Herbata z cytryną

Kcal 224

Piątek

24.01.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą jaglaną,

Pieczywo mieszane z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Pasta z cieciorki i szczypiorku,

rzodkiewka, ogórek zielony, rukola, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – mandarynka

Kcal 222

Zupa paprykowa z zacierką

(wywar drobiowo – wieprzowy, czerwona papryka, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, śmietana, mąka pszenna, jajka),

Ziemniaki z koperkiem,

Ryba w panierce,

(ryba miruna, buła tarta, jajka, mąka pszenna),

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki, cebuli i jabłka,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 375

Grzebyk z marmoladą,

Banan,

Herbata z cytryną

Kcal 215

Poniedziałek

27.01.2025 r.

Zupa mleczna z ryżem,

Pieczywo słonecznikowe z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Wędlina drobiowa, papryka żółta,

Ogórek zielony, roszponka, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – banan

Kcal 216

Zupa dyniowa z makaronem

(wywar drobiowo-wieprzowy, dynia, cebula, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna, jajka),

Ryż na mleku z polewą jogurtowo truskawkową

(ryż, mleko, truskawki, cukier puder),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 332

Kajzerka z masłem,

Żółty ser,

Ogórek kiszony,

Herbata z cytryną

Kcal 203

Wtorek

28.01.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami żytnimi,

Wek z masłem

(mleko, mąka pszenna),

Ogórek zielony, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – pomarańcza

Kcal 215

Zupa grysikowa

(wywar drobiowo-wieprzowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, kasza manna),

Kluski śląskie

(mąka pszenna, jajka, ziemniaki),

Gulasz wieprzowy

(mięso wieprzowe, cebula, mąka pszenna),

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebuli,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 375

Serek straciatella

(biały ser, gorzka czekolada, cukier puder),

Bagietka z masłem

Kcal 221

Środa

29.01.2025 r.

Pieczywo mieszane z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Twarożek z suszonymi pomidorami, wędlina drobiowa, ogórek kiszony, papryka żółta, sałata zielona, jabłko,

Kawa zbożowa

(mleko, jęczmień, żyto)

II śniadanie – mandarynka

Kcal 214

Zupa z czerwonej soczewicy z ryżem

(wywar drobiowo-wieprzowy, soczewica, marchewka, pietruszka, ryż, seler, śmietana, natka pietruszki, por),

Łazanki z kapustą i boczkiem

(mąka pszenna, jajka, kapusta biała, boczek),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 354

Sałatka owocowa (kiwi, mandarynka, banan, brzoskwinia),

Chrupek kukurydziany Kcal 205

Czwartek

30.01.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi,

wek z masłem i miodem

(mleko, mąka pszenna),

marchewka w słupki, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – banan

Kcal 216

Zupa ogórkowa z zacierką

(wywar drobiowo-wieprzowy, por, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, ogórek kiszony, mąka pszenna, jajka),

Ziemniaki z koperkiem,

nuggetsy

(filet drobiowy, płatki kukurydziane, jajka, mąka pszenna),

surówka z marchewki, z chrzanem i śmietaną,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 390

Bułka z kruszonką i masłem,

Mandarynka,

Herbata z cytryną

Kcal 184

Piątek

31.01.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,

Pieczywo mieszane z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Pasta jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem, czerwona papryka, ogórek zielony, roszponka, jabłko, Herbata owocowa

II śniadanie – mandarynka

Kcal 225

Zupa jarzynowa z makaronem

(wywar drobiowo – wieprzowy, zielona fasolka, kalafior, groszek zielony, marchewka, pietruszka, seler, por, mąka pszenna, jajka),

Ziemniaki z koperkiem,

Sznycel rybny

(ryba miruna, bułka tarta, jajka, mąka pszenna),

Surówka Colesław (kapusta biała, marchew, jabłko, majonez),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 382

Drożdżówka z jabłkiem,

Banan,

Herbata z cytryną

Kcal 205

Jadłospis może ulegać modyfikacjom. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Pogrubiona czcionka oznacza alergię na dany produkt. W przerwach między posiłkami dzieciom podawana jest niegazowana woda mineralna. W jadłospisie wyróżniono produkty powodujące alergię. Alergeny zgodnie z rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.