Jadłospis

JADŁOSPIS 17.02.2025 r. – 28.02.2025 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

17.02.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami żytnimi,

Pieczywo mieszane z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia,  mleko)

Wędlina wieprzowa, papryka żółta, ogórek zielony, mix sałat

jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – kiwi

Kcal 236

Zupa pomidorowa z makaronem

(wywar drobiowo – wieprzowy, koncentrat pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jajka, śmietana),

Ryż na mleku z polewą jogurtową i truskawkami

(ryż, truskawki, mleko),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 375

Wek z masłem

(mąka pszenna, mleko)

Pasta jajeczna z tuńczykiem,

Ogórek kiszony,

Herbata z cytryną

Kcal 226

Wtorek

18.02.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi,

Wek z masłem

(mąka pszenna, mleko),

Pomidor, jabłko,

Herbata owocowa  

II śniadanie – banan

Kcal 214

Krupnik

(wywar wieprzowy, kasza jęczmienna, marchewka, cebula, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, śmietana),

Makaron kokardki z filetem drobiowym ze szpinakiem w sosie śmietanowym

(mąka pszenna, filet drobiowy, śmietana, szpinak, cebula),

Marchewka z jabłkiem,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 421

Szarlotka,

Pomarańcza,

Herbata z cytryną

Kcal 206

Środa

19.02.2025 r.

Pieczywo żytnie z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Żółty ser, ogórek kiszony, czerwona papryka, sałata masłowa

jabłko,

kawa zbożowa (mleko, jęczmień, żyto)

II śniadanie – mandarynka Kcal 214

Zupa krem z zielonego groszku  z grzanką czosnkową

(wywar drobiowo-wieprzowy, zielony groszek, cebula, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna, jajka),

Naleśniki z twarożkiem na słodko z polewą brzoskwiniową (jajka, mąka tortowa, mleko, brzoskwinie),

Kompot wieloowocowy (wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 346

Bułka kajzerka z masłem,

Wędlina drobiowa,

Pomidor ze szczypiorkiem,

Herbata owocowa

Kcal 203

Czwartek

20.02.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą jaglaną,

Wek z masłem i dżemem wiśniowym

(mąka pszenna, mleko),

marchewka w słupki, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – pomarańcza

Kcal 214

Zupa dyniowa z makaronem

(wywar drobiowo-wieprzowy, marchewka, pietruszka, cebula, seler,  natka pietruszki, dynia, mąka pszenna, jajka),

Kasza jęczmienna,

Gulasz wieprzowy

(mięso wieprzowe, mąka pszenna, olej cebula),

Kiszony ogórek,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 382

Smoothie z marchewką, jabłkiem, bananem i pomarańczą,

Bagietka z masłem

Kcal 156

Piątek

21.02.2025 r.

Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą

Pieczywo ziarniste z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Twarożek z zielonym ogórkiem i szczypiorkiem,

Papryka żółta, rzodkiewka, rukola, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – banan

Kcal 225

Zupa grysikowa

(wywar drobiowo-wieprzowy, kasza manna, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki),

Ziemniaki ze szczypiorkiem,

Ryba w panierce,

(ryba miruna, buła tarta, jajka, mąka pszenna),

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki, cebuli i jabłka,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 434

Wek z masłem,

Pasta z szynki,

Pomidor ze szczypiorkiem,

Herbata z cytryną

Kcal 155

Poniedziałek

24.02.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi,

Pieczywo mieszane z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Wędlina drobiowa, papryka kolorowa, ogórek kiszony, roszponka, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – mandarynka

Kcal 222

Zupa szpinakowa z zacierką

(wywar drobiowo-wieprzowy, mąka żytnia, cebula, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, mąka pszenna, jajka, kiełbasa zwyczajna),

Pierogi z kapustą okraszone smażoną cebulką

(mąka pszenna, jajka, kapusta białą, cebula, olej rzepakowy),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 364

Jogurt naturalny z brzoskwiniami,

Chrupki kukurydziane

Kcal 183

Wtorek

25.02.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą manną,

Wek z masłem

(mleko, mąka pszenna),

pomidor,  jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – banan

Kcal 195

Rosół z makaronem

(wywar drobiowo-wołowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jajka),

Ziemniaki z koperkiem,

Udko pieczone

Surówka z selera, marchewki, jabłka i majonezu,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 385

Drożdżówka z serem,

Kiwi,

Herbata z cytryną

Kcal 187

Środa

26.02.2025 r.

Pieczywo słonecznikowe z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik),

wędlina wieprzowa, ogórek kiszony, papryka czerwona, roszponka,  jabłko,

Kawa zbożowa

(mleko, jęczmień, żyto)

II śniadanie – kiwi

Kcal 202

Barszcz czerwony z ziemniakami

(wywar drobiowo-wieprzowy, buraki czerwone, marchewka, pietruszka, ziemniaki, seler, śmietana, natka pietruszki, por),

Makaron z białym serem, i musem truskawkowym,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 374

Wek z masłem,

Sałatka jarzynowa,

Herbata z cytryną

Kcal 175

Czwartek

27.02.2025 r.

Zupa mleczna z ryżem,

wek z masłem i miodem

(mleko, mąka pszenna),

marchewka w słupki, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – banan

Kcal 206

Zupa jarzynowa

(wywar drobiowo-wieprzowy, por, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, groszek zielony, kalafior, ziemniaki),

Spaghetti Bolognese

(mąka pszenna, jajka, mięso wieprzowe, koncentrat pomidorowy, pomidory, czosnek)

Ogórek kiszony,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 428

Pączek z marmoladą różaną,

faworek posypany cukrem pudrem,

Mandarynka,

Herbata z cytryną

Kcal 385

Piątek

28.02.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą kuskus,

Pieczywo graham z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, czerwona papryka, ogórek zielony, mix sałat, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – pomarańcza

Kcal 236

Zupa ogórkowa z ryżem

(wywar drobiowo-wieprzowy, kiszony ogórek, kalafior,  marchewka, pietruszka, seler, por, ryż, natka pietruszki),

Ziemniaki z koperkiem,

Sznycelek rybny

(ryba miruna, mąka pszenna, jajka, bułka tarta, olej, cebula),

Surówka z kapusty pekińskiej (kukurydza, marchewka, majonez),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 425

Mus owocowy,

podpłomyk

Kcal 185

Jadłospis może ulegać modyfikacjom. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Pogrubiona czcionka oznacza alergię na dany produkt. W przerwach między posiłkami dzieciom podawana jest niegazowana woda mineralna. W jadłospisie wyróżniono produkty powodujące alergię. Alergeny zgodnie z rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.