Jadłospis

JADŁOSPIS 14.04.2025 r. – 02.05.2025 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

14.04.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą manną,

Pieczywo mieszane z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Wędlina drobiowa, papryka zielona, ogórek kiszony, kiełki rzodkiewki, jabłko,

Herbata owocowa,

II śniadanie – kiwi

Kcal 236

Zupa pomidorowa z zacierką

(wywar drobiowo – wieprzowy, koncentrat pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jajka, śmietana),

Pierogi leniwe z masłem i cukrem

(mąka pszenna, jajka, biały ser, ziemniaki, mleko),

Marchewka z pomarańczą i jabłkiem,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 315

Wek z masłem (mąka pszenna, mleko)

Jajko na twardo

Pomidor ze szczypiorkiem

Herbata z cytryną

Kcal 194

Wtorek

15.04.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,

Wek z masłem

(mąka pszenna, mleko),

Dżem brzoskwiniowy, marchewka, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – banan Kcal 236

Zupa koperkowa z ryżem

(wywar drobiowo-wieprzowy, koperek, marchewka, cebula, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, ryż, śmietana),

Spaghetti z sosem bolońskim

(mąka pszenna, jajka, mięso wieprzowe, pomidory, czosnek, koncentrat pomidorowy),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 352

Serek stracciatella

(twarożek, gorzka czekolada)

Mandarynka,

Bagietka z masłem 

Herbata owocowa

Kcal 210

Środa

16.04.2025 r.

Pieczywo graham z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Wędlina wieprzowa, pomidor, papryka żółta, roszponka, jabłko,

kakao (mleko, kakao)

II śniadanie – mandarynka

Kcal 192

Zupa grysikowa

(wywar drobiowo-wieprzowy, cebula, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza manna),

Ziemniaki posypane koperkiem,

Paluszki rybne (mąka pszenna, jajka, mleko, ryba miruna),

Surówka z czerwonej kapusty, marchewka, cebula, jabłko i oliwa z oliwek,

Kompot wieloowocowy(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 352

Jogurt owocowy,

podpłomyk

Kcal 173

Czwartek

17.04.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami owsianymi,

Wek z masłem i miodem

(mąka pszenna, mleko),

marchewka w słupki, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – gruszka

Kcal 241

Zupa krem z brokuła z groszkiem ptysiowym

(wywar drobiowo-wieprzowy, brokuł, marchewka, pietruszka, cebula, seler, natka pietruszki, mąka pszenna, śmietana),

Kasza jęczmienna (gluten),

Gulasz wieprzowy

(mięso wieprzowe, cebula, mąka pszenna),

Ogórek kiszony,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 334

Chałka z masłem,

Mandarynka,

Herbata z cytryną

Kcal 184

Piątek

18.04.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami żytni,

Pieczywo żytnie z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Żółty ser, papryka czerwona, ogórek zielony, mix sałat, jabłko,

Herbata owocowa,

II śniadanie – mandarynka

Kcal 246

Zupa jarzynowa z ryżem

(wywar drobiowo-wieprzowy, fasolka zielona i żółta, groszek zielony, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, ryż, śmietana),

Makaron z białym serem, masłem i cukrem,

(mąka pszenna, jajka, mleko),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 316

Mus owocowy,

Ciasteczko zbożowe

Kcal 175

Poniedziałek

21.04.2025 r.

 

Poniedziałek Wielkanocny

 

 

 

Wtorek

22.04.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą jaglaną,

Wek z masłem

(mleko, mąka pszenna),

Wek z masłem, dżem wiśniowy, marchewka w słupki, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – kiwi

Kcal 223

Krupnik zabielany

(wywar wieprzowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, kasza wiejska, śmietana),

Pierogi z mięsem i cebulką

(mąka pszenna, jajka, mięso wieprzowe, cebula),

Ogórek zielony w słupki,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 356

Smoothie owocowe (truskawka, pomarańcza, jabłka, banan),

Paluch kukurydziany

Kcal 157

Środa

23.04.2025 r.

Pieczywo mieszane z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik),

Parówki z szynki, keczup, ogórek zielony, roszponka, jabłko,

Kawa zbożowa

(mleko, jęczmień, żyto) II śniadanie – pomarańcza

Kcal 246

Zupa ogórkowa z makaronem

(wywar drobiowo-wieprzowy, kiszony ogórek, marchewka, pietruszka, seler, śmietana, natka pietruszki, por, mąka pszenna),

Ziemniaki z koperkiem,

Ryba w panierce

(ryba miruna, jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy),

Buraczki,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 348

Wek z masłem,

Pasta z szynki,

Pomidor ze szczypiorkiem,

Herbata z cytryną

Kcal 198

Czwartek

24.04.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi,

wek z masłem i miodem

(mleko, mąka pszenna),

marchewka w słupki, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – mandarynka

Kcal 231

Zupa z zielonej fasolki szparagowej z makaronem

(wywar drobiowo-wieprzowy, por, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, mąka pszenna, śmietana),

Ziemniaki z koperkiem

Karminadle (mięso wieprzowe-karkówka, bułka tarta, jajka, zielony groszek, marchewka, cebula),

Mizeria (ogórek zielony, śmietana),

Kompot wieloowocowy(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 356

Koktajl jogurtowy z jagodami,

Bagietka z masłem

Kcal 186

Piątek

25.04.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami ryżowymi,

Pieczywo żytnie z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Żółty ser, pomidor, ogórek zielony, papryka zielona, mix sałat, jabłko,

Herbata owocowa,

II śniadanie – banan

Kcal 228

Zupa fasolowa z makaronem

(wywar drobiowo-wieprzowy, cukinia, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, ryż, śmietana),

Ryż na mleku z polewą jogurtową i truskawkami

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 316

Jogurt owocowy,

Podpłomyk,

pomarańcza

Kcal 177

Poniedziałek

28.04.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami owsianymi,

Pieczywo graham z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Wędlina wieprzowa, papryka żółta, ogórek zielony, rukola, jabłko

Herbata owocowa,

II śniadanie – mandarynka

Kcal 234

Ryż na rosole

(wywar drobiowo-wołowy, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, ryż)

Pierogi z białym serem, masłem i cukrem

(mąka pszenna, jajka, biały ser)

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 326

Wek z masłem,

Pasta z ryby tuńczyka z jajkiem,

Ogórek kiszony,

Herbata z cytryną

Kcal 177

Wtorek

29.04.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą jaglaną,

Wek z masłem

(mleko, mąka pszenna),

dżem wiśniowy, marchewka w słupki, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – kiwi

Kcal 192

Zupa pomidorowa niezabielana z zacierką

(wywar drobiowo-wieprzowy, koncentrat pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jajka),

Ziemniaki z koperkiem,

Kotlet drobiowy (filet z indyka, mąka pszenna, jajka, bułka tarta),

Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jogurtu,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 326

Szarlotka,

Herbata z cytryną

Kcal 217

Środa

30.04.2025 r.

Pieczywo żytnie z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Wędlina drobiowa, rzodkiewka, ogórek zielony, kiełki lucerny, jabłko,

Kawa zbożowa

(mleko, jęczmień, żyto)

II śniadanie – banan Kcal 215

Zupa krem z cieciorki z groszkiem ptysiowym

(wywar drobiowo-wieprzowy, cieciorka, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, mąka pszenna, śmietana),

Naleśniki z twarożkiem i musem brzoskwiniowym

(mąka pszenna, jajka, mleko, brzoskwinie),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 321

Bułka kajzerka z masłem,

Twarożek z awokado,

Ogórek kiszony,

Herbata z cytryną

Kcal 195

Czwartek

01.05.2025 r.

Święto Pracy

 

 

Piątek

02.05.2025 r.

Zupa mleczna z zacierką,

Pieczywo mieszane z masłem,

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Żółty ser, ogórek kiszony, papryka czerwona, jabłko

Herbata owocowa,

II śniadanie – mandarynka

Kcal 235

Zupa z białych jarzyn z ryżem

(wywar drobiowo-wieprzowy, kalafior, seler, żółta fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, natka pietruszki, ryż, śmietana),

Makaron świderki z polewą truskawkową,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 314

Mus owocowy,

Paluch kukurydziany

Kcal 175

Jadłospis może ulegać modyfikacjom. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Pogrubiona czcionka oznacza alergię na dany produkt. W przerwach między posiłkami dzieciom podawana jest niegazowana woda mineralna. W jadłospisie wyróżniono produkty powodujące alergię. Alergeny zgodnie z rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.