JADŁOSPIS 14.04.2025 r. – 02.05.2025 r.
Data
|
Śniadanie
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek
14.04.2025 r.
|
Zupa mleczna z kaszą manną,
Pieczywo mieszane z masłem,
(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)
Wędlina drobiowa, papryka zielona, ogórek kiszony, kiełki rzodkiewki, jabłko,
Herbata owocowa,
II śniadanie – kiwi
Kcal 236
|
Zupa pomidorowa z zacierką
(wywar drobiowo – wieprzowy, koncentrat pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jajka, śmietana),
Pierogi leniwe z masłem i cukrem
(mąka pszenna, jajka, biały ser, ziemniaki, mleko),
Marchewka z pomarańczą i jabłkiem,
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 315
|
Wek z masłem (mąka pszenna, mleko)
Jajko na twardo
Pomidor ze szczypiorkiem
Herbata z cytryną
Kcal 194
|
Wtorek
15.04.2025 r.
|
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,
Wek z masłem
(mąka pszenna, mleko),
Dżem brzoskwiniowy, marchewka, jabłko,
Herbata owocowa
II śniadanie – banan Kcal 236
|
Zupa koperkowa z ryżem
(wywar drobiowo-wieprzowy, koperek, marchewka, cebula, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, ryż, śmietana),
Spaghetti z sosem bolońskim
(mąka pszenna, jajka, mięso wieprzowe, pomidory, czosnek, koncentrat pomidorowy),
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 352
|
Serek stracciatella
(twarożek, gorzka czekolada)
Mandarynka,
Bagietka z masłem
Herbata owocowa
Kcal 210
|
Środa
16.04.2025 r.
|
Pieczywo graham z masłem,
(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)
Wędlina wieprzowa, pomidor, papryka żółta, roszponka, jabłko,
kakao (mleko, kakao)
II śniadanie – mandarynka
Kcal 192
|
Zupa grysikowa
(wywar drobiowo-wieprzowy, cebula, marchewka, pietruszka, seler, por, kasza manna),
Ziemniaki posypane koperkiem,
Paluszki rybne (mąka pszenna, jajka, mleko, ryba miruna),
Surówka z czerwonej kapusty, marchewka, cebula, jabłko i oliwa z oliwek,
Kompot wieloowocowy(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 352
|
Jogurt owocowy,
podpłomyk
Kcal 173
|
Czwartek
17.04.2025 r.
|
Zupa mleczna z płatkami owsianymi,
Wek z masłem i miodem
(mąka pszenna, mleko),
marchewka w słupki, jabłko,
Herbata owocowa
II śniadanie – gruszka
Kcal 241
|
Zupa krem z brokuła z groszkiem ptysiowym
(wywar drobiowo-wieprzowy, brokuł, marchewka, pietruszka, cebula, seler, natka pietruszki, mąka pszenna, śmietana),
Kasza jęczmienna (gluten),
Gulasz wieprzowy
(mięso wieprzowe, cebula, mąka pszenna),
Ogórek kiszony,
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 334
|
Chałka z masłem,
Mandarynka,
Herbata z cytryną
Kcal 184
|
Piątek
18.04.2025 r.
|
Zupa mleczna z płatkami żytni,
Pieczywo żytnie z masłem
(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),
Żółty ser, papryka czerwona, ogórek zielony, mix sałat, jabłko,
Herbata owocowa,
II śniadanie – mandarynka
Kcal 246
|
Zupa jarzynowa z ryżem
(wywar drobiowo-wieprzowy, fasolka zielona i żółta, groszek zielony, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, ryż, śmietana),
Makaron z białym serem, masłem i cukrem,
(mąka pszenna, jajka, mleko),
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 316
|
Mus owocowy,
Ciasteczko zbożowe
Kcal 175
|
Poniedziałek
21.04.2025 r.
|
Poniedziałek Wielkanocny
|
|
|
Wtorek
22.04.2025 r.
|
Zupa mleczna z kaszą jaglaną,
Wek z masłem
(mleko, mąka pszenna),
Wek z masłem, dżem wiśniowy, marchewka w słupki, jabłko,
herbata owocowa
II śniadanie – kiwi
Kcal 223
|
Krupnik zabielany
(wywar wieprzowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, kasza wiejska, śmietana),
Pierogi z mięsem i cebulką
(mąka pszenna, jajka, mięso wieprzowe, cebula),
Ogórek zielony w słupki,
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 356
|
Smoothie owocowe (truskawka, pomarańcza, jabłka, banan),
Paluch kukurydziany
Kcal 157
|
Środa
23.04.2025 r.
|
Pieczywo mieszane z masłem
(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik),
Parówki z szynki, keczup, ogórek zielony, roszponka, jabłko,
Kawa zbożowa
(mleko, jęczmień, żyto) II śniadanie – pomarańcza
Kcal 246
|
Zupa ogórkowa z makaronem
(wywar drobiowo-wieprzowy, kiszony ogórek, marchewka, pietruszka, seler, śmietana, natka pietruszki, por, mąka pszenna),
Ziemniaki z koperkiem,
Ryba w panierce
(ryba miruna, jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy),
Buraczki,
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 348
|
Wek z masłem,
Pasta z szynki,
Pomidor ze szczypiorkiem,
Herbata z cytryną
Kcal 198
|
Czwartek
24.04.2025 r.
|
Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi,
wek z masłem i miodem
(mleko, mąka pszenna),
marchewka w słupki, jabłko,
herbata owocowa
II śniadanie – mandarynka
Kcal 231
|
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z makaronem
(wywar drobiowo-wieprzowy, por, marchewka, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, mąka pszenna, śmietana),
Ziemniaki z koperkiem
Karminadle (mięso wieprzowe-karkówka, bułka tarta, jajka, zielony groszek, marchewka, cebula),
Mizeria (ogórek zielony, śmietana),
Kompot wieloowocowy(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 356
|
Koktajl jogurtowy z jagodami,
Bagietka z masłem
Kcal 186
|
Piątek
25.04.2025 r.
|
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi,
Pieczywo żytnie z masłem
(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),
Żółty ser, pomidor, ogórek zielony, papryka zielona, mix sałat, jabłko,
Herbata owocowa,
II śniadanie – banan
Kcal 228
|
Zupa fasolowa z makaronem
(wywar drobiowo-wieprzowy, cukinia, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, ryż, śmietana),
Ryż na mleku z polewą jogurtową i truskawkami
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 316
|
Jogurt owocowy,
Podpłomyk,
pomarańcza
Kcal 177
|
Poniedziałek
28.04.2025 r.
|
Zupa mleczna z płatkami owsianymi,
Pieczywo graham z masłem
(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),
Wędlina wieprzowa, papryka żółta, ogórek zielony, rukola, jabłko
Herbata owocowa,
II śniadanie – mandarynka
Kcal 234
|
Ryż na rosole
(wywar drobiowo-wołowy, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, ryż)
Pierogi z białym serem, masłem i cukrem
(mąka pszenna, jajka, biały ser)
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 326
|
Wek z masłem,
Pasta z ryby tuńczyka z jajkiem,
Ogórek kiszony,
Herbata z cytryną
Kcal 177
|
Wtorek
29.04.2025 r.
|
Zupa mleczna z kaszą jaglaną,
Wek z masłem
(mleko, mąka pszenna),
dżem wiśniowy, marchewka w słupki, jabłko,
herbata owocowa
II śniadanie – kiwi
Kcal 192
|
Zupa pomidorowa niezabielana z zacierką
(wywar drobiowo-wieprzowy, koncentrat pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jajka),
Ziemniaki z koperkiem,
Kotlet drobiowy (filet z indyka, mąka pszenna, jajka, bułka tarta),
Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jogurtu,
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 326
|
Szarlotka,
Herbata z cytryną
Kcal 217
|
Środa
30.04.2025 r.
|
Pieczywo żytnie z masłem
(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),
Wędlina drobiowa, rzodkiewka, ogórek zielony, kiełki lucerny, jabłko,
Kawa zbożowa
(mleko, jęczmień, żyto)
II śniadanie – banan Kcal 215
|
Zupa krem z cieciorki z groszkiem ptysiowym
(wywar drobiowo-wieprzowy, cieciorka, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, mąka pszenna, śmietana),
Naleśniki z twarożkiem i musem brzoskwiniowym
(mąka pszenna, jajka, mleko, brzoskwinie),
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 321
|
Bułka kajzerka z masłem,
Twarożek z awokado,
Ogórek kiszony,
Herbata z cytryną
Kcal 195
|
Czwartek
01.05.2025 r.
|
Święto Pracy
|
|
|
Piątek
02.05.2025 r.
|
Zupa mleczna z zacierką,
Pieczywo mieszane z masłem,
(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),
Żółty ser, ogórek kiszony, papryka czerwona, jabłko
Herbata owocowa,
II śniadanie – mandarynka
Kcal 235
|
Zupa z białych jarzyn z ryżem
(wywar drobiowo-wieprzowy, kalafior, seler, żółta fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, natka pietruszki, ryż, śmietana),
Makaron świderki z polewą truskawkową,
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 314
|
Mus owocowy,
Paluch kukurydziany
Kcal 175
|
Jadłospis może ulegać modyfikacjom. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Pogrubiona czcionka oznacza alergię na dany produkt. W przerwach między posiłkami dzieciom podawana jest niegazowana woda mineralna. W jadłospisie wyróżniono produkty powodujące alergię. Alergeny zgodnie z rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
|