Jadłospis

 

JADŁOSPIS 29.09.2025 r. – 10.10.2025 r.

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

29.09.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami żytnimi,

Pieczywo graham z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Kiełbasa krakowska, papryka żółta, papryka czerwona, sałata masłowa, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – mus owocowy, chrupki kukurydziane

Kcal 233

Zupa z żółtej fasolki z ryżem

(wywar drobiowo-wieprzowy, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, natka pietruszki, żółta fasolka),

Racuchy z polewą jogurtową i truskawkami (mąka pszenna, jajka, drożdże, jogurt naturalny, truskawki),

pomarańcza,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 342

Pieczywo słonecznikowe z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, mleko),

Pasta serowa ze szprotkami,

Ogórek kiszony,

Herbata z cytryną

Kcal 172

Wtorek

30.09.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą manną,

Wek z masłem

(mąka pszenna, mleko),

Wędlina wieprzowa, zielony ogórek, banan,

Herbata z cytryną

II śniadanie – śliwka

Kcal 226

Zupa jesienna z zacierką

(wywar drobiowo-wieprzowy, groszek zielony, fasolka, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jajka),

Kasza bulgur,

Filet z indyka w sosie jarzynowym (mąka pszenna, śmietana),

Surówka z selera, ananasa i żurawiny

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 352

Pieczywo z błonnikiem z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, błonnik, masło),

Twarożek z brzoskwiniami,

Herbata owocowa

Kcal 168

Środa

01.10.2025 r.

Pieczywo ziarniste z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Żółty ser, łódeczki z jajek, pomidor, rzodkiewka, roszponka, gruszka

Kawa zbożowa (mleko, jęczmień, żyto)

II śniadanie – nektarynka

Kcal 237

Barszcz czerwony z ziemniakami

(wywar drobiowo-wieprzowy, buraki czerwone, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, ziemniaki),

Makaron z białym serem i sosem malinowym,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 332

Chleb mieszany z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Wędlina wieprzowa,

Papryka żółta, ogórek kiszony

Herbata z cytryną

Kcal 188

Czwartek

02.10.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami owsianymi i żurawiną,

Wek z masłem i wędliną wieprzową,

(mąka pszenna, mleko),

marchewka, jabłko,

Herbata owocowa

II śniadanie – brzoskwinia

Kcal 256

Zupa kapuśniak

(wywar wieprzowo-drobiowy, kapusta, marchewka, pietruszka, por, seler, mąka pszenna, śmietana),

Pierogi z mięsem i cebulą

(jajka, mięso wieprzowe, cebula, mąka pszenna),

Sałatka szwedzka (ogórek kiszony, marchewka, cebula),

Kompot wieloowocowy

Kcal 338

Bułka maślana z masłem

Dżem truskawkowy,

Śliwka,

Herbata z cytryną

Kcal 185

Piątek

03.10.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą jaglaną,

Pieczywo żytnie z masłem

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Humus z zielonej soczewicy, wędlina, pomidor, kiełki rzodkiewki, rukola, gruszka,

Herbata owocowa,

II śniadanie – śliwka

Kcal 237

Zupa pomidorowa z makaronem

(wywar drobiowo-wieprzowy, koncentrat pomidorowy, por, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jajka),

Ziemniaki posypane koperkiem,

Sznycel rybny

(ryba miruna, bułka tarta, mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy),

Warzywa na parze,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 312

Ciasto drożdżowe ze śliwką,

banan,

Soczek owocowy

Kcal 212

Poniedziałek

06.10.2025 r.

Zupa mleczna z kaszą manną,

Pieczywo mieszane z masłem,

(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)

Wędlina drobiowa, zielony ogórek, rzodkiewka, sałata masłowa, jabłko,

Herbata owocowa,

II śniadanie – kiwi

Kcal 242

Zupa kalafiorowa z ryżem

(wywar drobiowo – wieprzowy, ryż, kalafior, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, śmietana),

Pierogi galicyjskie

(mąka pszenna, jajka, biały ser, ziemniaki, cebula),

Surówka z marchewki, chrzanu i śmietany,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 342

Pieczywo żytnie z masłem,

Makrela w sosie pomidorowym,

Papryka żółta,

Herbata z cytryną

Kcal 177

Wtorek

07.10.2025 r.

Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą,

Wek z masłem

(mleko, mąka pszenna),

wędlina, pomidor, jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – gruszka

Kcal 245

Zupa ziemniaczana

(wywar drobiowo-wołowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, ziemniaki),

Kasza jęczmienna,

Gulasz wieprzowy (mięso wieprzowe, mąka pszenna, mąka pszenna, cebula),

Surówka Colesław (kapusta biała, marchewka, cebula, majonez),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 335

Shake truskawkowo – bananowy na maślance,

Chleb mieszany z masłem,

powidło śliwkowe

Kcal 187

Środa

08.10.2025 r.

Pieczywo mieszane z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),

Parówki z szynki, keczup, ogórek zielony, roszponka, banan,

Kakao

(mleko, kakao)

II śniadanie – pomarańcza

Kcal 259

Zupa krem z zielonego groszku z grzankami

(wywar drobiowo-wieprzowy, zielony groszek, por, marchewka, pietruszka, seler, cebula, mleko, mąka pszenna),

Knedle ze śliwkami

(mąka pszenna, jajka, ziemniaki, mąka ziemniaczana, śliwka),

Jogurt owocowy,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 432

Pieczywo ziarniste z masłem,

Pasta z żółtego sera,

Pomidor ze szczypiorkiem,

Herbata z cytryną

Kcal 185

Czwartek

09.10.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi,

wek z masłem i dżemem wiśniowym,

(mleko, mąka pszenna), jabłko,

herbata owocowa

II śniadanie – banan

Kcal 251

Zupa krupnik

(wywar drobiowo – wieprzowy, kasza jęczmienna, marchewka, pietruszka, seler, śmietana, natka pietruszki, por),

Ziemniaki z koperkiem,

klops drobiowy

(filet drobiowy, jajka, bułka tarta, mąka pszenna),

Duszona marchew z groszkiem (marchew, gruszka, mąka pszenna),

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 358

Chałka z masłem,

Śliwka,

Herbata z cytryną

Kcal 160

Piątek

10.10.2025 r.

Zupa mleczna z płatkami owsianymi,

Pieczywo ziarniste z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Pasta serowa z suszonymi pomidorami, ogórek zielony, papryka żółta, sałata masłowa,  nektarynka,

Herbata owocowa,

II śniadanie – gruszka

Kcal 226

Zupa grysikowa

(wywar drobiowo – wieprzowy, kasza manna, por, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki),

Ziemniaki z koperkiem,

Ryba z pieca

(ryba miruna),

Surówka z czerwonej kapusty, z marchewką, jabłkiem i cebulą,

Kompot wieloowocowy

(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)

Kcal 325

Pieczywo mieszane z masłem

(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),

Mix sałatkowy z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką i szczypiorkiem, wędlina drobiowa

Herbata z cytryną

Kcal 221

Jadłospis może ulegać modyfikacjom. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Pogrubiona czcionka oznacza alergię na dany produkt. W przerwach między posiłkami dzieciom podawana jest niegazowana woda mineralna. W jadłospisie wyróżniono produkty powodujące alergię. Alergeny zgodnie z rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.