JADŁOSPIS 15.09.2025 r. – 26.09.2025 r.
Data
|
Śniadanie
|
Obiad
|
Podwieczorek
|
Poniedziałek
15.09.2025 r.
|
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi,
Pieczywo mieszane z masłem,
(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)
Wędlina wieprzowa, papryka żółta, pomidor, jabłko,
Herbata owocowa,
II śniadanie – banan Kcal 216
|
Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną
(wywar drobiowo-wieprzowy, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, śmietana, natka pietruszki, kasza jaglana, koncentrat pomidorowy),
Pierogi z białym serem, masłem i cukrem,
Kiwi,
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier) Kcal 372
|
Babka piaskowa,
Mus owocowy,
Herbata z cytryną
Kcal 185
|
Wtorek
16.09.2025 r.
|
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,
Wek z masłem
(mąka pszenna, mleko),
Dżem truskawkowy, świeży ogórek, banan,
Herbata owocowa
II śniadanie – brzoskwinia
Kcal 212
|
Zupa koperkowa z ryżem
(wywar drobiowo-wieprzowy, koperek, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, ryż),
Spaghetti Bolognese (mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, pomidory, mięso wieprzowe, czosnek, cebula),
Jogurt owocowy,
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier) Kcal 383
|
Kisiel wiśniowy do picia,
Bagietka z masłem
Kcal 162
|
Środa
17.09.2025 r.
|
Pieczywo z błonnikiem z masłem,
(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko),
Żółty ser, papryka czerwona, ogórek kiszony, rukola, gruszka
Kakao (mleko, kakao)
II śniadanie – jabłko
Kcal 221
|
Zupa krem z czerwonej soczewicy z grzankami
(wywar drobiowo-wieprzowy, czerwona soczewica, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, mąka pszenna, mleko),
Ziemniaki z koperkiem,
Jajko w sosie chrzanowym,
Surówka z marchewki i jogurtu,
Kompot wieloowocowy(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier)
Kcal 332
|
Wek z masłem,
Wędlina drobiowa,
rzodkiewka,
Herbata owocowa
Kcal 179
|
Czwartek
18.09.2025 r.
|
Zupa mleczna z płatkami żytnimi,
Wek z masłem i dżemem wiśniowym,
(mąka pszenna, mleko),
marchewka, jabłko,
Herbata owocowa
II śniadanie – nektarynka
Kcal 252
|
Żurek z kiełbasą, chlebem i jajkiem
(kiełbasa wieprzowa, cebula, mąka pszenna, mąka żytnia, jajka, śmietana),
Ryż z kurkumą,
Danie meksykańskie z filetem drobiowym
(filet drobiowy, cebula, fasolka czerwona, kukurydza, pomidory, czosnek, cebula, mąka pszenna),
Ogórek kiszony,
Kompot wieloowocowy
Kcal 355
|
Serek strataciella
(twarożek, czekolada gorzka 70%, cukier puder),
Pieczywo mieszane z masłem,
Melon,
Herbata owocowa
Kcal 202
|
Piątek
19.09.2025 r.
|
Zupa mleczna z kaszą kuskus,
Pieczywo słonecznikowe z masłem
(mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik, mleko),
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami, kiełki groszku, roszponka, gruszka,
Kawa zbożowa (mleko, żyto, jęczmień)
II śniadanie – banan
Kcal 225
|
Zupa z zielonej fasolki szparagowej z makaronem
(wywar drobiowo-wieprzowy, zielona fasolka, por, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, mąka pszenna, jajka),
Ziemniaki posypane koperkiem,
Ryba w panierce
(ryba miruna, bułka tarta, mąka pszenna, jajka, olej rzepakowy),
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka,
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier) Kcal 372
|
Drożdżówka z serem,
Brzoskwinia,
Soczek owocowy
Kcal 186
|
Poniedziałek
22.09.2025 r.
|
Zupa mleczna z płatkami owsianymi,
Pieczywo mieszane z masłem,
(mąka pszenna, mąka żytnia, mleko)
Wędlina drobiowa, pomidor, papryka żółta, jabłko,
Herbata owocowa,
II śniadanie – kiwi
Kcal 241
|
Zupa krupnik
(wywar drobiowo – wieprzowy, kasza jęczmienna, marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, śmietana),
Makaron z truskawkami,
Kefir,
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier) Kcal 375
|
Pieczywo mieszane z masłem,
Twarożek ze szczypiorkiem,
Rzodkiewka,
Herbata z cytryną
Kcal 176
|
Wtorek
23.09.2025 r.
|
Zupa mleczna z płatkami czekoladowymi,
Wek z masłem
(mleko, mąka pszenna),
Dżem brzoskwiniowy, marchewka, banan,
herbata owocowa
II śniadanie – nektarynka Kcal 224
|
Ryż na rosole
(wywar drobiowo-wołowy, marchew, pietruszka, seler, cebula, por, natka pietruszki, ryż),
Kluski śląskie,
Schab w sosie własnym,
Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki (jogurt naturalny),
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier) Kcal 405
|
Smoothie owocowe,
Bagietka z masłem,
Ciasteczko zbożowe
Kcal 185
|
Środa
24.09.2025 r.
|
Pieczywo mieszane z masłem
(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia, słonecznik),
Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, ogórek zielony, roszponka, nektarynka,
Kawa zbożowa
(mleko, jęczmień, żyto)
II śniadanie – banan
Kcal 241
|
Zupa pieczarkowa z makaronem
(wywar drobiowo-wieprzowy, pieczarki, por, marchewka, pietruszka, seler, cebula, śmietana, mąka pszenna),
Jabłka w cieście
(mąka pszenna, jajka, drożdże, jabłka),
Jogurt owocowy,
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier) Kcal 358
|
Wek z masłem,
Pasta z szynki drobiowej,
rzodkiewka,
Herbata owocowa Kcal 152
|
Czwartek
25.09.2025 r.
|
Zupa mleczna z płatkami ryżowymi,
wek z masłem i wędliną drobiową,
(mleko, mąka pszenna),
pomidor, jabłko,
herbata owocowa
II śniadanie – gruszka Kcal 232
|
Zupa krem z cukinii z groszkiem ptysiowym
(wywar drobiowo – wieprzowy, cukinia, marchewka, pietruszka, seler, śmietana, natka pietruszki, por, mąka pszenna),
Ziemniaki z koperkiem,
Kotlet mielony drobiowy
(filet z indyka, jajka, bułka tarta, mąka pszenna),
Buraczki z chrzanem,
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier) Kcal 356
|
Koktajl truskawkowy z kefirem,
Wafel ryżowy,
banan
Kcal 180
|
Piątek
26.09.2025 r.
|
Zupa mleczna z kaszą manną,
Pieczywo żytnie z masłem
(mleko, mąka pszenna, mąka żytnia),
Twarożek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem, pomidor, ogórek kiszony, rukola, brzoskwinia,
Herbata owocowa,
II śniadanie – banan
Kcal 224
|
Zupa porowa z makaronem
(wywar drobiowo – wieprzowy, por, marchewka, pietruszka, seler, natka pietruszki, mąka pszenna),
Ziemniaki z koperkiem,
Paluszki rybne
(ryba miruna, jajka, bułka tarta, mąka pszenna),
Mizeria (ogórek zielony, jogurt naturalny),
Kompot wieloowocowy
(wiśnia, truskawka, porzeczka, agrest, cukier) Kcal 335
|
Babeczka z owocami,
Herbata z cytryną Kcal 192
|
Jadłospis może ulegać modyfikacjom. Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Pogrubiona czcionka oznacza alergię na dany produkt. W przerwach między posiłkami dzieciom podawana jest niegazowana woda mineralna. W jadłospisie wyróżniono produkty powodujące alergię. Alergeny zgodnie z rozporządzeniem UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r.
|